Maserati is een Italiaans luxe automerk met een lange en interessante geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het bedrijf werd in 1914 opgericht door de broers Maserati, Alfieri, Ettore en Ernesto.

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op het repareren en optimaliseren van motoren, maar presenteerde in 1926 zijn eerste autotype, de Tipo 26, die een groot succes was in autoraces. In de loop der tijd specialiseerde Maserati zich in het produceren van luxe sportwagens die bekend stonden om hun elegante design, kracht en prestaties.

In de jaren 50 en 60 produceerde Maserati enkele van de beroemdste sportwagens uit de geschiedenis, waaronder de 3500 GT, de Mistral en de Ghibli. In 1963 werd het bedrijf overgenomen door Citroën en begon het zich te richten op de productie van luxe auto's, maar werd in 1975 verkocht aan De Tomaso, een Italiaans bedrijf dat hoogwaardige sportwagens produceerde.

In de jaren 80 en 90 produceerde Maserati succesvolle sportwagens zoals de Biturbo, de Shamal en de Quattroporte IV. In 1993 werd het bedrijf overgenomen door Fiat, dat belangrijke kapitaalinvesteringen deed in de productie van nieuwe modellen.

In 2002 presenteerde Maserati zijn nieuwe vlaggenschipmodel, de Quattroporte V, die dankzij zijn elegantie, prestaties en innovatieve technologie een groot succes was. In 2007 presenteerde het bedrijf de GranTurismo, een luxe sportwagen met verfijnd design en een V8-motor die 405 pk produceerde.

In 2018 kondigde Maserati de introductie aan van zijn eerste SUV, de Levante, die zowel door het publiek als de critici zeer positief werd ontvangen. In 2020 kondigde het bedrijf de introductie aan van nieuwe volledig elektrische modellen, die een belangrijke mijlpaal in zijn geschiedenis zullen markeren.

Vandaag de dag is Maserati een van de meest gerenommeerde luxe automerken ter wereld, bekend om zijn passie voor innovatie, elegant design en buitengewone prestaties. Zijn geschiedenis, rijk aan successen en beroemde namen in de wereld van autoraces, inspireert en enthousiasmeert sportwagenliefhebbers over de hele wereld.