BMW, de afkorting voor Bayerische Motoren Werke, is een Duitse autofabrikant met hoofdkantoor in München. Opgericht in 1916 als producent van vliegtuigmotoren, heeft het bedrijf in de loop der jaren een breed assortiment ontwikkeld, waaronder motorfietsen en auto's.

De eerste jaren van de BMW-geschiedenis werden gekenmerkt door de productie van vliegtuigmotoren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog richtte het bedrijf zich op de productie van motorfietsen, waaronder het legendarische model R32, dat in 1923 werd geïntroduceerd.

In 1928 kocht BMW de automaker Eisenach en begon met de productie van auto's. Het eerste model, de BMW 3/15, werd geïntroduceerd in 1930 en markeerde het begin van een lange traditie van het produceren van luxe auto's. In de jaren 30 zette BMW de ontwikkeling voort van nieuwe modellen, waaronder de BMW 328, die grote successen boekte in autoraces.

Na de Tweede Wereldoorlog moest BMW zijn bedrijf opnieuw opbouwen. In 1952 introduceerde het bedrijf zijn eerste naoorlogse automodel, de BMW 501. In de jaren 50 zette BMW de ontwikkeling voort van nieuwe modellen, waaronder de legendarische BMW 507, ontworpen door Albrecht von Goertz en gereden door beroemdheden als Elvis Presley.

In de jaren 60 introduceerde BMW de Serie 02, die het begin markeerde van zijn reputatie als producent van sportwagens. De Serie 02 was een groot succes, vooral dankzij het model 2002 Turbo, dat de eerste serieproductieauto met turbolader was.

In de jaren 70 zette BMW de ontwikkeling voort van nieuwe modellen, waaronder de BMW 5-serie en de BMW 7-serie. In de jaren 80 introduceerde het bedrijf zijn eerste auto met vierwielaandrijving, de BMW 3-serie, en begon het met het gebruik van koolstofvezel in de autoproductie.

In de jaren 90 kocht BMW de Britse autofabrikant Rover Group, maar verkocht later het grootste deel van zijn activiteiten. In 1999 introduceerde BMW zijn eerste waterstofauto, de BMW 7-serie Waterstof.

In de jaren 2000 zette BMW de ontwikkeling voort van nieuwe modellen, waaronder de BMW 1-serie en de BMW 6-serie. In 2013 introduceerde het bedrijf zijn eerste elektrische auto, de BMW i3.

Vandaag de dag is BMW een van de bekendste fabrikanten van luxe auto's ter wereld met een breed scala aan modellen om uit te kiezen. Het bedrijf blijft investeren in innovatieve technologieën en zoekt naar manieren om de CO2-uitstoot van zijn auto's te verminderen. Met een rijke geschiedenis en een sterke reputatie voor kwaliteit en innovatie blijft BMW een belangrijke speler in de auto-industrie.