Mercedes-Benz, ook wel gewoon "Mercedes" genoemd, is een Duits automerk dat werd opgericht in 1926. De geschiedenis van het bedrijf is lang en rijk aan technologische ontwikkelingen, innovaties en successen in de wereld van de autosport.

De geschiedenis van Mercedes begint in 1886, toen Karl Benz het eerste voertuig met een benzinemotor patenteerde. Tegelijkertijd werkte Gottlieb Daimler in een nabijgelegen stad aan een vergelijkbare uitvinding, de verbrandingsmotor. In 1900 fuseerden de twee bedrijven om de Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) op te richten.

In de jaren 1920 fuseerde DMG met een ander Duits automerk, Benz & Cie., om de Daimler-Benz AG te vormen, later bekend als Mercedes-Benz. Het nieuwe bedrijf richtte zich op de productie van luxe- en bedrijfsvoertuigen. In 1931 creëerde Mercedes-Benz het model 170, een economische auto die het bedrijf zou helpen de Grote Depressie te overleven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de auto-productie onderbroken en begon Mercedes-Benz militaire voertuigen te produceren voor nazi-Duitsland. Na de oorlog richtte het bedrijf zich op het herstellen van de schade aan zijn fabrieken door bommen en hervatte het de productie van civiele voertuigen.

In de jaren 1950 betrad Mercedes-Benz de wereld van de autosport. In 1952 won het bedrijf de Panamericana-rally in Mexico met zijn 300 SL Gullwing. In 1954 domineerde Mercedes-Benz het Formule 1-kampioenschap met Juan Manuel Fangio achter het stuur. Het bedrijf zette zijn deelname en succes voort in de wereld van de autosport in de jaren 1960 en 1970.

In de jaren 1980 breidde Mercedes-Benz zijn bedrijf verder uit door de sportwagenfabrikant AMG over te nemen en zijn eerste luxeauto-model, de S-klasse, op de markt te brengen. In de jaren 1990 richtte het bedrijf zich op voertuigveiligheid en introduceerde het geavanceerde technologieën zoals ESP (Electronic Stability Program) en het zij-airbagsysteem.

In 1998 fuseerde Mercedes-Benz met de Chrysler Corporation om de DaimlerChrysler AG op te richten. De fusie hield echter niet lang stand en de twee bedrijven gingen in 2007 uit elkaar. In 2010 kondigde Mercedes-Benz zijn partnerschap aan met de Renault-Nissan-alliantie voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en motoren.

Vandaag de dag produceert Mercedes-Benz nog steeds luxe- en bedrijfsvoertuigen, evenals elektrische en hybride voertuigen. Het bedrijf staat bekend om zijn technologische innovaties zoals rijassistentiesystemen en Car-to-X-communicatietechnologie. Mercedes-Benz blijft deelnemen aan de autosport, waaronder de Formule E en de Formule 1. De geschiedenis van Mercedes getuigt van zijn toewijding aan uitmuntendheid en innovatie in de auto-industrie.